Förutom kampen om sm-guldet som givetvis alla allsvenska lag deltar i, är en viktig del av säsongen även att hamna överst i publikligan. En stor publik ger mer uppmärksamhet och ryktet om stämningen som finns på läktaren under lagets matcher sprider sig. Så uppstår en snöbollseffekt och på det sättet fylls läktarna i sin tur ännu mer. Fyllda läktare har sina fördelar i att sponsorer blir mer villiga att synas i sammanhang med laget samt att spelare i andra klubbar får större lust att växla till en klubb där man får chansen att spela inför välfyllda läktare.

Storstadslagen dominerar i publikligan

Tittar man på den inhemska publikligan innehas de fem första platserna av lag från våra tre största städer. Stockholm återfinns på plats ett och två genom rivalerna AIK och Hammarby. På tredje plats slår sig Malmö FF in och på fjärdeplatsen återfinns ytterligare ett stockholmslag i form av Djurgården. Femteplatsen togs under säsongen 2016 – 2017 utav IFK Göteborg. Först på sjätte plats hittar vi ett lag från en av landets mindre städer, IFK Norrköping.

Hammarby ohotad etta när det kommer till antal åskadare

Även om AIKs fans ofta hävdar att klubben i deras hjärta även skall likställas med att vara Sveriges största klubb så syns det inte på publiksiffrorna. Hammarbys snitt på nästan 25 000 åskådare per match är hela 31% högre än AIKs dito. Malmö hamnar ett par hundra åskadare bakom AIK medan det igen skiljer ett par tusen ned till fyran Djurgården.

Även i Skandinavien står sig åskådartalen bra

Egentligen är den totala skandinaviska publikligan även den en ren intern svensk uppgörelse. Endast Rosenborg från Trondheim i Norge lyckas ta sig in på topp 5-listan, knappt före IFK Göteborg på plats 6. På plats 7 till och med 9 följer de två danska topplagen från Köpenhamn samt Brann från Norge. IFK Norrköpings publiksnitt räckte förra året till en hedrande tiondeplats inom Skandinavien.