Världen över pågår en ständig handel mellan de dominerande klubbarna. Alla toppklubbar gör allt de kan för att positionera sig så bra det går inför en ny säsong och därtill hör naturligtvis att se till så att man har den starkaste truppen. Med enorma TV-avtal i ryggen och stormrika sponsorer verkar det inte spela någon roll vad den säljande klubben sätter för pris på sin diamant, det finns alltid någon som kan betala vad de begär.

Även i Sverige har vi givetvis märkt av pengarullningen och även om vi inte är i närheten av att se de miljardsummor som ibland läggs på bordet för en spelarövergång mellan några av de stora klubbarna så har vi ändå fått ta del av den ekonomiska uppgången. Det ser man allra tydligast när man tar en titt på de största övergångarna genom tiderna från Allsvenskan.

Nio spelare har gått för över 40 miljoner svenska kronor

Inte mindre än nio spelare har lämnat Allsvenskan i utbyte mot över 40 miljoner kronor. En summa som för bara 17 år sedan hade känts som omöjlig att uppnå. Sedan kom Zlatan Ibrahimovic.

Zlatan Ibrahimovic tog först Allsvenskan med storm och sedan Europa. 2001 såldes han till Ajax från Malmö för hissnande 82,5 miljoner kronor. Ett rekord som, räknat i reellt pengavärde, står sig än idag. Att en spelare från den lilla Allsvenskan gick för en så hög summa var något helt nytt och satte en ny ribba för framtida övergångar. Visserligen tog det 16 år innan Zlatans rekord slogs, i alla fall räknat i euro, men däremellan landade Allsvenska klubbar plötsligt övergångssummor på belopp som tillsammans vida översteg hundratals miljoner svenska kronor. År 2017 sålde AIK den då sjuttonåriga Alexander Isak till Dortmund för 90 miljoner och höjde ribban ännu ett snäpp för svenska klubbar. Förhoppningsvis tar det bara några år den här gången innan rekordet slås på nytt.