Alla vet att Zlatan Ibrahimovic, i alla fall i reellt pengavärde, är den spelare som sålts från Allsvenskan för mest pengar. De 82,5 miljoner svenska kronor som Malmö FF då fick var ett rekord som visat sig väldigt svårt att slå. Visserligen gick nu Alexander Isak från AIK till Dortmund för mer pengar räknat i euro men i svenska kronor är Zlatan Ibrahimovic fortfarande dyrast. Vad som kanske inte är något som alla vet är att Malmö FF verkligen dominerar när det även kommer till övriga försäljningar. Bara de spelare som Malmö har med på topp 20-listan över de dyraste spelarna som gått från Allsvenskan har inbringat cirka 320 miljoner svenska kronor.

Zlatan var dyrast, Emil Forsberg billigast

Det är en gedigen samling spelare som hittas på topp 20-listan över Allsvenskans genom tiderna dyraste övergångar och Malmö är den gemensamma nämnaren för de flesta av dem. Visserligen slår sig namn som Alexander Isak och Fredrik Ljungberg in på topp åtta men annars är det idel ljusblått på resterande platser. Av de 20 största övergångarna ståtar Malmö FF med hela 8 stycken.

Överst hittar vi som sagt Zlatan Ibrahimovic. På plats tre, fyra, fem och sex hittar vi andra forwards från samma lag. Marcus Rosenberg lämnade Malmö för Ajax för 45 miljoner kronor. Afonso Alves, som för övrigt är den ende brasilianska spelaren som efter ett genombrott i Sverige nått hela vägen till sitt landslag, gick till Heerenveen för 42 miljoner. Nu senast var det Vidar Örn Kjartansson som lämnade för Israel för 40 miljoner och dessförinnan tog Ola Toivonen flyget till Eindhoven, även han för 40 miljoner kronor. Inga små summor för en enskild allsvensk klubb.

Intressant att se är att den spelare som av många anses ha mest potential efter Ibrahimovic, Emil Forsberg, ”bara” kostade 35 miljoner kronor när denne gick till Leipzig. Med tanke på Forsbergs spel i den tyska ligan och hans dominans i det svenska landslaget får vi hoppas att Malmö förhandlade in en stor vidareförsäljningsklausul i kontraktet.