Det finns bara en individuell titel som betyder något för forwards och det är skytteligatiteln. Varje år förs en hård kamp mellan allsvenskans spelare om vem som gör flest mål under säsongen. En skytteligatitel betyder ofta en enklare väg ut till de stora pengarna i Europa och mer ära och berömmelse.

Många allsvenska klubbar satsar på utländska forwards med näsa för mål och lägger här stora pengar på att importera spelare de tror har en chans att bli just skyttekungar, men om man tittar på statistiken så ser man att det kanske inte är en så bra idé trots allt. Tretton av de senaste sjutton spelarna som gjort flest mål över en säsong i Allsvenskan kommer nämligen ifrån just Sverige.

Peter Ijeh har gjort flest mål under en säsong men det saknas inte svenskar på över 20 mål

Tittar vi på de spelare som gjort flest mål under en säsong så är det dock utländskt i toppen. Rekordet i modern tid har nigerianen Peter Ijeh som under säsongen 2002/03 gjorde hela 24 mål för sitt Malmö FF, 24 mål hade ingen annan spelare gjort under en säsong sedan Jan Matsson smällde in hela 31 mål för Östers IF säsongen 1975/76. Strax efter Ijeh hittar vi Waris Majeed från Ghana som under säsongen 2012/13 stänkte in 23 bollar för sitt BK Häcken. Även dansken Lasse Vibe har gjort 23 mål under en säsong, närmare bestämt den under 2014/15 då han spelade för IFK Göteborg.

Därefter hittar vi de svenska spelarna som gjort flest mål under en och samma säsong. Niklas Skoog gjorde 22 mål för Malmö 2003/04. Skoog vann även skytteligan för Västra Frölunda och var känd för en väldigt spektakulär målgest där han efter varje mål lät sig fall handlöst till marken. Mattias Ranegie och Emir Kujovic har båda lyckats göra 21 mål på en säsong och den förre Helsingborgs- och Gefle-anfallaren Alexander Gernt har gjort 20 mål under en säsong.