Idag säger tyvärr namnet ”Brasse Hasse” svenska fotbollssupportrar väldigt lite men för dem som är uppväxta under 80-, och 90-tal var Hans ”Hasse Brasse” Blomkvist något helt nytt. En svensk tekniker, som hämtad direkt från de brasilianska stränderna.

Hasse Blomkvist spelade nästan hela sin karriär i Västra Frölunda som under 90-talet var en framgångsrik klubb inom det svenska seriesystemet med en femteplats 1998 som största framgång. Under detta år utsågs Hasse Blomkvist även till årets nykomling och togs ut till det svenska landslaget. Tyvärr kantades Hasses karriär av skador och även om Hasse aldrig gav upp så stoppade de ideliga skadorna en förmodad större karriär. I slutet av karriären gick Hasse Blomkvist till topplaget IFK Göteborg men fick dåligt med speltid och bytte snabbt tillbaka till Västra Frölunda.

De oberäkneliga och underhållande finterna var Hasses kännetecken

Ett smeknamn som innehåller något med Brasilien förpliktigar inom fotbollen. Brasiliansk fotboll har alltid varit känd för sina artister och sitt publikfriande sätt att spela fotboll på, helt tvärtom gentemot vad den svenska fotbollsmodellen är känd för. Därför blev den lille teknikern från Frölunda så älskad av fotbollssupportrarna i Allsvenskan. Inte bara de som höll på Hasses lag Frölunda uppskattade underhållningen utan Blomkvist rev mer än en gång ned applåder från motståndarfansen då han snurrat upp någon back lite extra.

Det fanns ingen plats i landslaget för en spelare som ”Brasse-Hasse”

Tyvärr gjorde Hans Blomkvist bara en landskamp och mycket berodde som sagt på de ideliga skadorna han drogs med. Men att Hasse Blomkvist inte fick mer än en chans i det svenska landslaget berodde enligt många även på den modell som dåtidens framgångsrika förbundskaptener, Lasse Lagerbäck och Tommy Söderberg anammade. I deras cyniska sätt att spela fotboll där ytor skulle säkras och dödas och risker minimeras passade en tekniker som Hasse Blomkvist aldrig in och trots medias och publikens protester bjöds Hans bara in den där enda gången.