Varje år spelar otaliga spelare i den svenska landslagsdressen. En tränare vill sätta sin prägel på sitt lag och har ett nästan oändligt urval av spelare att tillgå. Trots det så finns det ett par spelare som gjort väldigt många fler matcher i den svenska landslagsdressen än andra. Vissa har till och med varit givna stöttepelare över mer än ett decennium.

En mittfältare med förkärlek för Taccos toppar listan

Att en mittfältare toppar listan över flest spelade landskamper är lite oväntat. Detta eftersom det ofta är målvakterna som håller på längst och samtidigt har bäst potential att utvecklas till det bättre med åren. Där utespelare ofta tappar i form av snabbhet och styrka så vinner en målvakt på en ökad erfarenhet. Ofta petas en etablerad landslagsmålvakt först när denne självmant väljer att lägga handskarna på hyllan. Så är dock inte fallet i Sverige.

Anders Svensson, nu expert i TV, heter mannen som innehar det svenska rekordet i antalet landskamper för Sveriges fotbollslandslag. Mellan 1999 och 2013 så gjorde mittfältaren från Elfsborgs gyllene pannbands-liga inte mindre än 148 matcher i den blågula tröjan. På dessa matcher gjorde han även 21 mål där en viss frisparkskanon mot Argentina i VM ligger många supportrar varmt om hjärtat. Vad Anders hemlighet var har vi inte fått reda på men kanske var det favoritmaten taccopizzan som gjorde att hans spel så länge höll absolut världsklass.

På plats 3, 4, 5, och 6 hittar vi spelare från samma tid som Anders Svensson. Målvakten Andreas Isaksson, backen Olof Mellberg, mittfältaren Kim Källström och forwarden Zlatan Ibrahimovic bildade under hela 12 år den givna centrallinjen inom det svenska landslaget med många fina placeringar i mästerskap som resultat.

För den lite äldre generation är det lätt att minnas hjältar från VM-bronset 1994. Thomas Ravelli återfinns på plats 2 med 143 landskamper och Henrik Larsson på plats 10 med 106 matcher.